Embotits artesans Can Dorca

La botiga Can Dorca

Visitar la botiga de Can Dorca a l’Hostalnou de Bianya és entrar en el túnel del temps. Manté el taulell per despatxar, un petit bar i l’espai per vendre la carn i els embotits que elaboren artesanalment.

Sabem que abans de la Guerra Civil, Pere Dorca Callís ja exercia de flequer, tot i que l’escriptura de la compra de l’immoble es remunta a 1929.

L'any 2013 la botiga de Can Dorca és distingida com a establiment històric des de 1935 per la Cambra de Comerç de Girona.

Tres generacions amb 80 anys d'història

El negoci faria un tomb amb l’entrada del seu nebot, Miquel Dorca Espuña, i la seva esposa, Pepeta Masoliver. Primer en van ser arrendataris i després van adquirir el local. Aviat van afegir a la botiga i a la venda de pa la fabricació d’embotits.

La Concepció i la Mercè, filles del matrimoni, van treballar a l’establiment. L’any 2004, amb la mort d’en Miquel, el negoci va passar al seu net, Josep Maria Peracaula, fill de la Mercè.

Embotits artesanals Can Dorca

Escorxador propi i elaborador de productes del porc artesans a la Vall de Bianya de la Garrotxa

Miquel Dorca Espuña i la seva dona, Josefa Masoliver, la Pepeta, es van establir a Hostalnou de Valll de Bianya el 1948. El matrimoni ja tenia experiència en la cria i matança del porc.

El 1949 obtenen l’alta de fàbrica d’embotits i escorxador. Les dues filles, Concepció i Mercè, van aprendre les feines de l’escorxador i la fàbrica d’embotit i van impulsar la modernització de l’establiment.

El 1996, Miquel Dorca constitueix la societat limitada Miquel Dorca SL, que amb la seva mort, el 2004, passa a mans del seu nét Josep Maria Peracaula Dorca, que continua el negoci familiar.

Fan setmanalment la matança del porc al seu escorxador artesanal, un dels pocs que hi ha a Catalunya, i treballen en cicle tancat, verificant tot el procés fins l’etiquetatge final.

Can Dorca ven  la carn al seu establiment, tot i que el seu apreciat producte elaborat també el distribueixen a d’altres comerços de la comarca fins arribar Girona i Barcelona.

Distincions

Botiga Can Dorca
El 2013 l'establiment és distingit com a establiment històric des del 1935, per la Cambra de Comerç de Girona.​

Escorxador propi
L'any 2014, Can Dorca, és distingit com a establiment històric des de 1949 per la Cambra de Comerç de Girona.​

Artesà Alimentari
L'actual propietari té el carnet d'artesà alimentari per l'ofici Cansalader-Xarcuter concedit per la Generalitat de Catalunya.​